Mødesteder og rammer i bydelen / ”Hvor kan vi være?”

Ambition 1

Hvorfor?  

Vesterbro er en relativt tætpakket bydel, hvor mange lokale borgere gerne vil udfolde sig, dyrke fællesskaber, være en del af foreningslivet og skabe aktiviteter og indhold i byen.

For at Vesterbros beboere kan have gode rammer at udfolde sig, skal vi sørge for, at der er tilgængelige mødesteder i bydelen, også i eftermiddags - og aftentimerne.

Hvordan vil vi arbejde for dette? 

Vis alle

Skolerne som mødested

Vi mener at skolerne er et vigtigt mødested for alle i bydelen. Alle børn og forældre har deres daglige gang på skolerne i dagtimerne, og om aftenen skaber skolerne rammer for aktiviteter, ofte af etablerede foreninger og klubber.

Vi vil arbejde for at gøre skolernes lokaler mere tilgængelig til uformelle samlinger, så ikke-etablerede foreninger også har adgang uden for normal skoletid. Dette gælder både skolerne indendørs lokaler såvel som skolernes udendørs arealer og legepladser. 

 

Synliggørelse og kortlægning af kulturtilbud og lokaler

For at flere kan få del i et aktivt fritidsliv, ønsker vi at synliggøre allerede eksisterende kulturtilbud, herunder kortlægge ledige lokaler, hvor en aktivitet kan finde sted.

Vi er allerede nu i gang med at samle et overblik Vesterbros kulturtilbud, og vil bruge denne kortlægning aktivt som arbejdsværktøj og overblik over aktører, vi kan inddrage og samarbejde med, og samtidig give bydelens beboere et indblik i, hvad Vesterbro rummer af kulturtilbud, foreninger, klubber og fritidsliv.

Optimere og synliggøre eksisterende idrætsfaciliteter, opholdsrum og bevægelsesrum i bydelen

Der er kamp om de eksisterende idrætsfaciliteter og opholdsrum i bydelen. Vi ser derfor gerne, at der laves en kortlægning af idrætsfaciliteter og opholdsrum, for at undersøge hvorvidt brugen af dem kan optimeres og forbedres.

Vi foreslår, at man undersøger hvorvidt, der er tidsrum, hvor anlæg ikke er i brug og står frit til afbenyttelse, og undersøger om man med ny belysning, møblement eller andet, kan omdanne brugen af et område i de perioder, hvor området ikke bruges af idrætsforeninger.

Vi ønsker at være en del af en dialog med relevante aktører om etablering og anvendelse af nye bevægelsesrum i bydelen til leg, idræt, bevægelse og ophold.

 

Kødbyen - Vesterbros magnet

Kødbyen er et af Vesterbros nationale og velbevarede industriminder, der stadig summer af liv og nu rummer virksomheder med fødevareproduktion sammen med et hav af kunstneriske værkstedsmiljøer, gallerier og udstillingssteder, teater og filmsteder, spisesteder og barer. Et stort maker-miljø er på vej i den gamle fragtmandhal H17B.  Der er en unik samling af kultur- og kunstskoler for børn og unge: Billedskolen, Musikskolen/MGK og Teaterbutikken og lige ved siden af ligger DGI-byen og de nye baner til Brobold og paddletennis. 

Det er et område, som dagligt bruges af en masse gymnasieelever fra Rysensteens Gymnasium – og tiltrækker mange turister, som i stigende grad søger ud i bydelene for at finde oplevelser i lokalområderne.

I bydelsplanens afsnit ”Plads til alle” fortæller vi om Vesterbro Lokaludvalgs arbejde i forhold til Den åbne Stofscene og H17, som også er en stor og vigtig del af Kødbyen som et sted for mange forskellige grupper af borgere og aktiviteter. 

Der skal være plads til alle – også det natteliv, som udfolder sig, og som tiltrækker både lokale, andre københavnere og turister. Der er stort behov for sådanne steder.

Så Kødbyen danner rammer om mangt og meget – mange forskellige aktiviteter skal leve side om side, og det kræver en aktiv indsats fra de lokale aktører og så sandelig også Københavns Kommune.

Vesterbro Lokaludvalg vil arbejde for at 

  • fastholde en god balance mellem det kommercielle, det sociale og det kulturelle
  • være på forkant med de gener, der også kan være knyttet til et festligt natteliv og kigge mod det arbejde, der foregår i kommunes nattelivsudvalg 
  • undersøge, hvordan og hvorvidt Kvægtorvet foran Øksnehallen kan tages mere i brug af kulturelle aktiviteter
  • understøtte samarbejde mellem Kødbyens aktører, herunder DGI byen, som arbejder med ambitioner om at styrke indsatsen indenfor sundhed og bevægelse, facilitetsudvikling og endnu stærkere partnerskaber med Vesterbro og den øvrige Kødby

Fastholdelse af det kreative vækstlag

Vi vil gerne arbejde for, at det kreative vækstlag fortsat har plads på Vesterbro. Trods stigende huslejepriser og en byudvikling, der ofte fokuserer på boliger, mener vi, at de små håndværk også har en historisk plads på Vesterbro.

I vores arbejde med Otto Busses vej er plads til værksteder og kreative erhverv derfor et vigtigt element i vores samlede vision for en ny leveværdig bydel på Vesterbro.

 

Opgradering af eksisterende kulturfaciliteter

For at vi på Vesterbro kan udfolde os, kræver det, at byens fysiske rum er indrettet på en måde, der inviterer til ophold og skaber rammerne for, at fællesskaber kan vokse. 

Bl.a. med input fra vores repræsentantskab har vi noteret os, at der er steder og aktiviteter på Vesterbro, som opfylder denne funktion, men som mangler finansiering. Vi vil arbejde for

  • Forbedring af Basement, så stedet kan rumme flere og større aktiviteter
  • Gehør-projektet til at finde lokaler/en plads i bydelen.
  • En undersøgelse af mulighederne for en udendørs dansescene
  • Kunst i det offentlige rum
  • Åbne op ved Rytmisk Center ved Enghavevej, så stedet i højere grad kan invitere Vesterbro ind som en del at stedets aktiviteter
  • Finde spændende anvendelse af Gasværksvejens Skole, når Skolen i Kødbyen åbner, herunder undersøge, om dér kan findes mulighed for at skaffe bedre plads til Vesterbro Ungdomsgårds aktiviteter

”Vesterbro indtager Musikhuset” – en musikalsk dag med Vesterbros musikaktører

Musikhuset giver med sine mange scener og smukke omgivelser en oplagt ramme om en begivenhed, som samler mange borgere – ikke mindst familier – og synliggør de mange aktive udøvere i Vesterbros kulturliv.

Derfor vil vi, i samarbejde med musikalske aktører på Vesterbro, arrangere en koncertaften i Musikhuset i maj måned 2023.

Vi tror på at et sådant event, med udgangspunkt i en kulturel oplevelse i en af Vesterbros ikoniske ejendomme, kan understøtte det lokale fællesskab. Dertil viser eventet frem hvilke muligheder for kulturel udfoldelse, som Vesterbro byder på, og styrker det kulturelle netværk og muligheden for at lave tværgående samarbejder.