Sikre gode leve – og udfoldelsesmuligheder i de nye bydele

Ambition 3

Hvorfor?

Vi har desværre ofte set, at når bydele udvikles, bygges og anlægges, er det boliger, som er i fokus – mens plads og rum til rekreation, samvær, fællesskaber, udfoldelse og oplevelse kommer i andre, tredje eller fjerde række. 

Det er derfor en vigtig opgave for Vesterbro Lokaludvalg at rette særlig opmærksomhed støtte lokale aktører i at udvikle aktiviteter i de nye bykvarterer på Havneholmen, Enghave Brygge, Postgrunden, ved Dybbølsbro og i Carlsbergbyen. 

Det nye område Otto Busses Vej kaldet Godsbaneterrænet og Jernbanebyen er en sag for sig. Se afsnittet ”Vores vigtigste opgave lige nu” i starten af bydelsplanen. 

Hvordan vil lokaludvalget arbejde for dette?

Vis alle

Havnebad og træbrygger

Vi understøtter arbejdet for at skabe et opgraderet havnebad ved Fisketorvet, som udover det nuværende svømmebassin, børnebassin og udspring skal inkludere omklædning, toiletter, sauna og vinterbadning.

Det er besluttet at etableret to træbrygger ved henholdsvis Myrholm og Tangholm. Det giver de nye boligområder nye rekreative muligheder for både børn og voksne og adgang til aktiviteter ved og i vandet. Vi indgår gerne i samarbejde med de lokale beboerforeninger, andre aktører og forvaltningen om at sikre gode og ordnede forhold.

Vi skal samtidig være opmærksomme på, at 

  • lokalplanen giver mulighed for husbåde til kulturelle formål
  • der skal sikres gode forhold for roklubbens aktiviteter i det nye havnemiljø

Metroforplads og park ved området ved H. C. Ørstedsværket

Enghave Brygge er ved at tage form, mange er flyttet ind – og snart skal metroforpladsen blive til et indbydende byrum. Et område ved HC Ørstedsværket skal blive til Kraftværksparken med mulighed for aktiviteter som f.eks. uformel sportsudfoldelse, større legeplads og uindhegnede boldbaner. Erfaringerne fra Enghave Plads og Enghaveparken viser, at det er muligt at skabe et levende sted med plads til at mødes og udfolde sig. Den indsigt og erfaring, Lokaludvalget har herfra, sætter vi gerne i spil.

Carlsberg-byen

Det tyndede gevaldigt ud i de oprindeligt mange planer om plads til kunsten, kulturen og idrætten i Carlsbergbyen – men lykkeligvis blev der fundet plads og finansiering af Dansehallerne i Kedelhuset - den 4.600 m2 fredede bygning, der nu tilføres masser af rum og scener til dansen. I den gamle administrationsbygning er kælder, stue og 1. sal blevet til et fælleshus for alle Carlsberg Byens beboere. Lokaludvalget vil gerne medvirke til at understøtte beboergrupper og foreninger, som bidrager til at samle beboerne og bydelens brugere omkring kultur- og fritidsaktiviteter i området.

Værne om kulturmiljøer

Vi har på Vesterbro gjort os nogle hårde erfaringer med, hvad der sker, når der den lokale kulturarv ikke bliver bevaret. Det ønsker vi at lave om på.

På Rådhuset er der heldigvis en stigende bevidsthed om, hvor meget vores byggede kulturarv betyder for det oplevede bymiljø, og hvor vigtigt det er at bevare de enkelte bydeles egenart og karakter.

Særligt med fokus på Carlsberg ønsker vi at samle de erfaringer, der kan hentes fra den proces, for at undgå at en lignende forskydning mellem plan og endeligt resultat gentager sig.

Oplevelser og eventsted i Kaktustårnene og på det grønne strøg

Det forudsættes i lokalplanen, at der nederst i Kaktustårnene etableres faciliteter til bl.a. kulturelle formål. På det grønne strøg, som bevæger sig fra indgangen til Otto Busses Vej og helt hel til Postgrunden, vil der være mulighed for at udfolde kulturelle arrangementer. Vesterbro Lokaludvalg indgår gerne i samarbejde med ejere og frivillige grupper og foreninger om mulighederne disse steder.