Klima og varmeø-effekt

Bliv klog på varmeø-effektens påvirkning på klimaet i den nye bydel.

Varmeøer er en betegnelse for den effekt der opstår i byer som følge af, at overflader som asfalt, fliser, beton mv. holder på varmen, der er færre træer og mindre vegetation til at give skygge og til at afgive vand, der kan køle luften og der er mange bygninger, der forhindrer vind i at blæse varmen væk.

I fremtiden vil vi – på grund af klimaforandringerne – opleve flere hedebølger, og disse hedebølger vil blive forstærket af varmeø-effekten og gøre dele af byen ulidelig at opholde sig i, øge anvendelse af køling i bygninger og forringe luftkvaliteten.

Hvordan bliver temperaturen i Jernbanebyen? Det har vi inviteret to professorer til at belyse for os.

Marina Bergen Jensen og Henrik Vejre, som begge er professorer ved Københavns Universitet, har analyseret Jernbanebyens varme-ø-forhold og peger på, hvordan man kan reducere varmeø-effekten.

På mødet vil Marina Bergen Jensen fremlægge deres konklusioner. Herefter vil der være mulighed for at stille spørgsmål.

Konklusionerne og den efterfølgende drøftelse indgår i Vesterbro Lokaludvalgs høringssvar om lokalplanforslaget for Jernbanebyen.

Om oplægsholderne

Marina Bergen Jensen er ph.d. i jordbundsvidenskab og professor i naturbaseret klimatilpasning af byer. Hun er medforfatter til rapporten ”Urban Heat Island i København: Beskrivelse af fænomenet, vurdering af omfang i København, input til strategi for håndtering”, udgivet i 2010. Aktuelt forsker hun i muligheden for at koble lokal håndtering af regnvand til køling af byen.

Henrik Vejre er ph.d. i skovøkologi og professor i landskabsforvaltning. Han har beskæftiget sig bredt med planlægning og forvaltning af grønne områder i Storkøbenhavn, og har specifikt forsket i betydningen af grønne områder for klima og velbefindende i byer. Han er medforfatter til 13 videnskabelige publikationer om UHI, klima i byer og befolkningens livskvalitet i forhold til det urbane klima.

Fællesspisning inden arrangementet

Borgermødet afholdes på Spor10, som er et aktivitets- og mødested i Jernbanebyen. Hver onsdag er der Spor10 onsdag, hvor husets aktører inviterer indenfor til aktiviteter, sport og leg.

Inden mødet kan du deltage i fællesspisning med mad fra Noon kl. 18.00.

De fleste aktiviteter er gratis. Hvis du vil spise med, skal du købe billet. Se mere på Spor10's hjemmeside.

Praktisk information

  • Borgermødet afholdes på Spor10, Vasbygade 10, 2450 København S.
  • Arrangementet er gratis og åbne for deltagelse. Tilmelding er ikke et krav, men du må gerne melde dig til, så vi ved, hvor meget kaffe og te, vi skal lave.
  • Du skal være oprettet som bruger på KøbenhavnTaler for at tilmelde dig arrangementet. Hvis du ikke ønsker at blive det, kan du skrive en mail til vesterbrolokaludvalg@okf.kk.dk for at tilmelde dig.

Transport og parkering

På cykel

Indgangen til Spor10 kan findes på cykel direkte fra Vasbygade eller Otto Busses Vej, som tager dig gennem hele Jernbanebyen. Hvis du cykler ad Otto Busses Vej fra Sydhavn, skal du dreje til højre over grusområdet mod hovedporten ved Vasbygade.

Med offentlig transport

Den tætteste station er Havneholmen Metrostation ved Fisketorvet. Gå fra stationen til krydset Otto Busses Vej/Vasbygade/Havneholmen. Kryds Vasbygade og gå til venstre langs Vasbygade, indtil du møder porten ved Vasbygade 10.

Med bil

Der er et begrænset antal parkeringspladser ved Spor10, samt parkeringsmuligheder uden for området.

Tilgængelighed

Der er adgang til Spor10 via en rampe ved indgangen (se foto nedenfor). Arrangementet foregår i det store rum lige over for indgangen. Der er handicaptoiletter til højre for indgangen.

Kontakt

Skriv til vesterbrolokaludvalg@okf.kk.dk, hvis du har spørgsmål.

Kontakt

Spor10

Vasbygade 10

2450 København S

Del med