Grønne områder på Vesterbro
Hvorfor?
Vesterbro er den bydel i København, hvor borgerne har adgang til færrest antal grønne områder og har færrest antal grønne kvm til rådighed.
Denne mangel er ikke blot en lille forskel; der er tale om en markant mangel. Helt præcist er der ifølge Københavns Kommune (jf. ”Status på Københavns offentlige grønne m2 2022”) 7 % grønne arealer på Vesterbro (6 m2 offentligt tilgængeligt grønt pr. indbygger).
Til sammenligning er tallet 29 % for grønne arealer i gennemsnit for hele København (42 m2 offentligt tilgængeligt grønt pr. indbygger). Kun Nørrebro er i samme lave ende som Vesterbro (15 % grønne arealer og 8 m2 offentligt tilgængeligt grønt pr. indbygger).
Udfordringen opstår, når så stor en del af København allerede er bebygget. Det er ikke nemt at finde arealer, der kan omdannes til grønne arealer. Samtidig er Vesterbro lidt forskelligt fra de andre bydele i den forstand, at andelsforeninger udgør en stor del af beboermassen (66%) som gør, at mange grønne arealer forbliver private baggårde.
Hvordan vil Lokaludvalget arbejde med dette?
Expand all
Flere grønne åndehuller
Vi ønsker et Vesterbro med flere grønne åndehuller; både for mennesker og for naturen.
Behovet for grønne arealer blev særligt italesat og synligt under corona-krisen, hvor grønne områder gjorde en stor forskel for vores livskvalitet. Vi må ikke undervurdere hvor givtigt grønne arealer kan være, både i forhold til tilstedeværelsen og for opholdsårsager.
Helt konkret er der tale om tre specifikke punkter, vi vil arbejde aktivt for:
- Mere biodiversitet
- Mere grønt at se på
- Mere grønt at opholde sig i
For at takle disse udfordringer med de manglende grønne arealer, vil vi:
- realisere tiltag såsom borgervejledning til etablering af ’Vild Med Vilje’ fx i andelsgårde og blomsterkasser
- fremme borgerdrevne aktiviteter, der handler om grønne gader og flere grønne opholdssteder.
- samarbejde med Teknik- og miljøforvaltningen om begrønning og biodiversitet i det offentlige byrum.
- støtte op om puljer så som bylivsgade-puljen og biodiversitetspuljen.