Ny skulptur på Vestebro af verdenskendt kunstner

25.09.2020
Vestebro er blevet hjemsted for endnu en ny familie. I går bød vi velkommen til "En rigtig dansk familie"

Næste gang du går eller cykler forbi den nye havnefront på Skibbroen, vil du blive mødt af ”En rigtig dansk familie”. Det er titlen på den skulptur af den internationalt anerkendte kunstner, Gillian Wearing, der i går blev afsløret på Skibbroen.

Ved afsløringen var der taler fra Jacob Fabricius, der er kunstfaglig direktør ved Kunsthal Aarhus, Jens Peter Munk Jensen fra Københavns Kommune, og Vesterbro Lokaludvalgs formand, Thomas Egholm. 

 

Hvem er ”En rigtig dansk familie”

Men hvordan kan det være, at en skulptur af en dansk familie er endt på kajen mellem de nye boliger, husbådene og Københavns gamle roklub?

Skulpturen ”En rigtig dansk familie”, er blevet til efter et langt forløb, hvor Kunsthal Aarhus i 2016 igennem en konkurrence inviterede alle familier i Danmark til at blive foreviget i bronze. 492 familier meldte sig, hvorefter et dommerpanel valgte ti finalister og ud af dem en familie ud, som blev modelleret i fuld størrelse og støbt i bronze. Projektet blev fulgt af DR med tre udsenendelser om udvælgelsesprocessen på DR2. I oktober 2017 blev skulpturen sat op foran SMK i forbindelse med Gillian Wearings udstilling Family Stories på museet.

Fra projektets start var det dog bestemt, at skulpturen efterfølgende skulle stilles op et sted i Københavns offentlige byrum. Og også her var der konkurrence.

Københavns Kommune inviterede alle bydele til gennem deres lokaludvalg at indsende forslag til en egnet placering af statuen. Der var bred interesse i bydelene for projektet, men Borgerpræsentationen endte med at sige ja tak til vores forslag om en placering i et af Københavns nye boligområder langs havnefront. Vi ønskede, at området træder mere i karakter, og vi tror at den nye skulptur kan være med til at give området en ny identitet og rum, hvor der er plads til at mødes og plads til refleksion. Dertil understøtter placeringen på Skibbroen en bedre balance og fordeling af kunstoplevelser i byen.

Gillian Wearing udtaler selv om skulpturen: “Jeg synes, det er meget svært at forholde sig til langt de fleste af de monumenter, man ser rundt omkring i verden. De forestiller altid berømte mennesker, og de står som regel højt hævet over os, så man dårligt kan se dem. De er stillet op på en piedestal og er skabt ud fra en fiktiv forestilling om den pågældende person. Det her vil derimod være baseret på rigtige, nulevende mennesker. Og på det tøj, de har på i virkeligheden. Jeg vil gerne lave værket i bronze, fordi en familie skal være stærk, ligesom bronzen.”

Vi byder den nye skulptur og familien velkommen til Vesterbro.