Vil du også lære bokashi?

Læs med her, hvis du gik glip af vores bokashiworkshop i Træstubben.

Hvad er bokashi?

Bokashi betyder fermenteret organisk materiale på japansk og er en komposteringsmetode, hvor du kan omdanne dit bioaffald til næringsrig jordforbedring. Metoden er særligt velegnet til folk, der bor i lejlighed, som gerne vil minimere deres eget bioaffald - og få god og næringsholdig plantejord til planterne på altanen eller i vindueskarmen som bonus.

Det skal du bruge

En lufttæt beholder; fx en almindelig 10-liters plasticspand med låg eller særlig en bokashispand. I dem kan du tappe overskydende væske fra til gødning fortyndet 1:100.

Kompostgær, der er en blanding af gær, mælkesyrebakterier og effektive mikroorganismer, som hurtigt sætter gang i nedbrydningen.

Bioaffald i mindre stykker så det nedbrydes hurtigere.

Evt. pap. Hvis du bruger en 10-liters spand uden dræn skal du tilføje lag med æggebakke eller pap i små stykker, der suger den overskydende væske.

Sådan gør du

Fyld bioaffald i beholderen 1-2 gange om dagen. Strø et lag kompostgær over,  tilsæt evt. et lag pap i småstykker og stamp materialet sammen og luk beholderen. Bokashien skal stå i stuetemperatur. 

Når spanden er fuld, sættes den til hvile i 14 dage i stuetemperatur.

Efter 14 dages hvile skal bokashien blandes med jord for at blive til bokashikompost. Du kan enten grave den ned i et bed og tildække med mindst 7 cm. jord over, du kan blande den med jord i dine krukker på altanen, eller du kan lave en jordfabrik i en større lukket beholder udenfor.

Når bokashien har ligget i jorden i 14 dage, kan du plante i den.

Kom godt i gang

Hent flyeren nedenfor - så kan du selv gå i gang med din bokashi.