Plads til børn og unge og styrkelse af trivslen

Ambition 2

Hvorfor?

Af Vesterbro Ungeundersøgelsen fra 2019 fremgår det, at Vesterbros unge efterlyser et indendørs ungested, hvor det hovedsageligt er de unge selv, der driver stedet.

Af andre nationale undersøgelser ved vi yderligere, at børn og unge i højere grad mistrives nu end før, og der sker en negativ udvikling i børn og unges trivsel.

Derfor vil vi gerne koble fokus på de unges egne ønsker for deres bydel med en intention om, at bedre rammer for de unges udfoldelse gennem kunst og natur kan bidrage til at styrke unges mentale sundhed.

Vi forestiller os et sted, hvor de unge kan hænge ud, være med-skabere af et ungemiljø og lave aktiviteter til unge af unge. 

Hvordan vil vi arbejde for dette?

Vis alle

Afsætte puljepenge øremærket børn - og ungeinitiativer.

Vi ønsker at fremme og understøtte de unges egne ideer og støtte dem i at være medskabere af byens aktiviteter. 

Derfor vil vi undersøge mulighederne for at oprette en særpulje under vores Vesterbropulje, som er målrettet et ungt ansøgerfelt, og hvor der tilbydes ekstra rådgivning i ansøgningsforløbet, evt. i samarbejde med Snabslanten. Vi vil ligeledes undersøge, om ansøgningsformatet kan tilpasses de medier, de unge naturligt bruger i deres fritid. 

Som brobygger til de unge ser vi en oplagt mulighed for et samarbejde med skolerne og fritidsklubber. Det er en oplagt mulighed at arbejde med eventproduktion, design-thinking og ide-udviklingsøvelser i skoletiden, der kan leve videre via puljemidler ansøgt hos os. 
 

Kortlægning af mulige steder at hænge ud

Med udgangspunkt i de unges ønske om et initiativdrevet ungemiljø og med henblik på at lokalisere mulige steder for unge at mødes i fritiden, vil vi arbejde for en kortlægning af følgende:

  1. udendørs såvel som indendørs fritidsfaciliteter
  2. hvorvidt skolers ledige lokaler kan gøres offentligt tilgængelige efter skoletid
  3. rekreative områder

Stederne som de unge efterspørger, er både steder, hvor de mere langsigtet selv kan udvikle og forme et sted, men også steder, hvor man impulsivt kan mødes på en god måde.

Et fast sted at mødes

I Ungeundersøgelsen udtrykker mange unge et ønske om at have et sted, som er deres uden for megen voksen-kuratering og indblanding, men hvor det i højere grad er de unge selv, der sætter dagsordenen.

Vi vil gerne bakke op om arbejdet for at skabe et sådant sted. Med den nye planlægningsbevilling til Børne- og Ungeforvaltningen, der politisk er afsat til at undersøge mulighederne for at skabe et Ungehus på 3000 m2 på Enghavevej 82, er det oplagt at indgå i et konstruktivt samarbejde med forvaltningen – og sikre, at de unge selv sidder med ved bordet.  

I vores videre arbejde for et sted til Vesterbros unge ser vi oplagte samarbejdsmuligheder med aktører som f.eks. Vesterbro Ungdomsgård, Kultur Vesterbro, skolerne, Børne U.N.I, foreninger som Fisken, Vestia, SSB mfl.  
 

Kortlægning af og oplysningskampagne om bydelens fritidstilbud, kulturinstitutioner mm.

Vi vil gerne kunne tilbyde Vesterbros unge et ungemiljø bl.a. baseret på kunst og natur, for derigennem at styrke de unges mentale sundhed. Derfor vil vi først udarbejde en kortlægning af byens rum, for at lokalisere mulige steder for unge at mødes i fritiden. 

Vi har valgt at fokusere på den frie fritid, andre tager sig bedre af forløb hvor man forpligter sig til et kommunalt visiteret tilbud. Ved at fremme den brugerdrevne fritid, hvor unge selv driver aktiviteterne, håber vi at kunne skabe ejerskab hos de unge over byens aktiviteter.

Derudover vil vi undersøge mulighederne for en formidlingskampagne om, hvilke udendørs – og indendørs steder man kan bruge eller har adgang til som ung på Vesterbro. Kampagnen kan suppleres med forslag til aktiviteter, som kan styrke unges mentale sundhed gennem kunst og natur, og kan eventuelt laves i samarbejde med Vesterbros Kulturinstitutioner.
 

Unge og mental sundhed

Vi ved, at for nogle unge kan det være svært selv at tage initiativ til at opsøge et aktivt ungeliv. 

Derfor vil vi tage initiativ til at bygge bro mellem de unge og de eksisterende sociale tilbud, herunder vejlednings - og rådgivningstilbud til unge, kulturtilbud samt idrætstilbud, der allerede er på Vesterbro.
 

Børn og unge møder kunst og kultur

Børn og unge fortjener jævnligt at møde kunst og kultur og kunne arbejde med i deres dagligdag. 

Vi oplever med ansøgningerne til Vesterbropuljen, at der er få og spredte ansøgninger om enkeltstående oplevelser for børn og unge i institutioner, skoler og på de bemandede legepladser. 

Vi vil arbejde for, at det gribes mere systematisk an, forankres i institutionerne, tiltrækker finansiering fra kommunale og statslige puljer – og bygger på stærke samarbejdsrelationer med kunstnere og kulturelle aktører. 

Samtidig har vi af Københavns Kommunes strategi for visuel kunst konstateret, at der ønskes en mere systematisk indsats i forhold til at engagere kunstinstitutioner i at lave undervisningsforløb til skolerne og til at lave huskunstnerprojekter. 

Som oplagt samarbejdspartner ønsker vi at inddrage Kultur Vesterbro i projektet.
 

Projekter, som styrker unges muligheder for at indgå i fællesskaber omkring kunst og kultur

Vi vil undersøge mulighederne for, evt. i samarbejde med Kultur Vesterbro og en kunstner/kunstnergruppe, at ansøge om midler gennem Artist in residence-puljen til et projekt, hvor unge inviteres ind i et længerevarende forløb, hvor de unge kan bruge kunstens udtryksmuligheder for få en aktiv stemme, arbejde med deres egne historier og fantasi. 

Vi arbejder efter at kunne udfolde dette samarbejde med opstart i foråret 2024. Forud vil vi række ud til unge, som kunne have interesse i et projekt, samt undersøge og der er relevante fonde, vi kan søge om støtte til forløbet. 

Også her ser vi Kultur Vesterbro som en oplagt samarbejdspartner og steder som Basement som en oplagt ramme.

UNG PÅ VESTERBRO

Fritidsliv for unge 6.-9. klasse på Vesterbro. Rapporten er udarbejdet af CUR - Center for Ungdomsstudier For Vesterbro Lokaludvalg, oktober 2019. Opsamling:

  • I 2019 boede der 1250 unge i alderen 12-15 år
  • Op mod 80% bruger det meste af deres fritid på Vesterbro
  • Flest unge opholder sig i udendørs fællesarealer, hjemme hos venner og i fritids- og ungdomsklubber. Specifikt nævnes Vesterbro Ungdomsgård, Fisketorvet og Hjemme hos venner flest gange
  • Rapporten peger på, at selvom København er en ung by, så er der ikke så mange teenagere, og derfor er byen måske ikke i så høj grad indrettet til dem.
  • De fleste unge bruger deres tid til at være sammen med venner, dyrke motion uden for foreningslivet og til at læse bøger eller blade.
  • Flertallet af unge på Vesterbro (73,4 %) går til en fast fritidsaktivitet. Flest (65,9%) fortæller at de går til sport.
  • Hvis der var mulighed for det på Vesterbro, så kunne de unge godt tænke sig eksempelvis at gå til ridning, tennis, boksning, skydning, eSport og fitness
  • Rapporten peger også på et potentiale blandt de unge, der ikke går til noget, for 40 % af de adspurgte fortæller, at de gerne ville gå til noget.
  • På Vesterbro er andelen af unge, der har fritidsjob, lavere end i resten af landet.
  • Ungeundersøgelsen tyder det på, at forbruget af rusmidler blandt Vestebros unge svarer til forbruget blandt unge i resten af Danmark. Den største forskel viser sig i andelen af unge, der har røget hash. Her ligger unge på Vesterbro betydeligt over landsgennemsnittet.
  • Undersøgelsen viser, at trivslen blandt unge på Vesterbro er overordnet god, dog ses at en større andel piger end drenge, der ikke eller kun nogle gange trives. Flere piger end drenge oplever ofte at være stressede og flere piger end drenge føler sig ensomme. Billedet kan have ændret sig i forbindelse med Corona-pandemien